Dr. Tom Luyten

1987, België. Fiftylab. Fiftylab.be

Tom Luyten groeide op in Vorst Laakdal, België en volgde de middelbare school in Tessenderlo en Diest. Tijdens zijn jeugd was hij al geïnteresseerd in het idealisme en de esthetiek van de tegencultuur en in technologie. Deze interesses resulteerden in het aanvragen van een masteropleiding ‘Communication- and Multimedia Design’ aan de LUCA school of Arts in Genk. Zijn masterscriptie, getiteld “de interactieve multi-sensorische kamer”, verbond de disciplines kunst en design met technologie en gezondheidszorg, een trifecta die de rest van zijn carrière zou bepalen.

Na zijn cum laude afstuderen in 2010 startte Tom zijn eigen studio en werd hij in 2011 docent aan de Maastricht Academy of Media, Design & Technology, onderdeel van Zuyd University of Applied Science. Overtuigd door het feit dat technologie en esthetiek de wereld mooier en poëtischer kunnen maken, zelfs voor wie er moeite mee heeft om het te begrijpen, verwierf hij in 2012 een positie als promovendus met als onderwerp ‘interactieve kunst in de ouderenzorg’ aan het Onderzoekscentrum voor Hulptechnologie in de Gezondheidszorg, onder leiding van Prof. dr. Luc de Witte, Prof. dr. Susan van Hooren en dr. Susy Braun.

Momenteel is Tom creatief directeur van een groot aantal projecten en actief als mediakunstenaar. Academisch werkt hij als universitair hoofddocent aan de Maastricht Academy of Media, Design & Technology en als onderzoeker bij het Research Center for Nutrition, Lifestyle and Exercise van Zuyd University of Applied Science. Als generatief kunstenaar en maakt hij graag installatiekunst. Zijn werk was te zien op meerdere tentoonstellingen zoals ‘The Future is Invisible’, een internationale groepstentoonstelling over nanotechnologie en kunst in Belgrado. 

Hij vindt het belangrijk dat zijn kunst uit verschillende lagen bestaat en voor iedereen begrijpelijk is. In Cobble gebruikt hij tekst als een traditioneel communicatiemedium, maar binnen de nieuwe context door het letterlijk te plaatsen in de fysieke ruimte. Tekst, woorden en soms woordgrapjes maken zijn kunst begrijpelijk en toegankelijk.

“The artworks of Cobble are here for the contrast, to put the accent on the ‘dual’ nature of Maastricht: tradition and innovation.”

-Dr Tom Luyten