Cobble – Maastricht op een andere manier ontdekken

In december 2020 lanceerde stichting Cultura Mosae de app ‘Cobble’. Het is de eerste kunst-app in Europa die op deze manier gebruik maakt van AR (augmented reality). Een manifestatie van de nieuwe realiteit waar alles met elkaar verbonden is. Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden veel ruimte om cultuur op deze nieuwe, verrassende manier onder de aandacht te brengen. Cobble is de app die je (gratis!) toegang geeft tot een AR-openluchtmuseum in de stad.

Cobble werd ontwikkeld door STRUQT. Er wordt een virtuele ‘laag’ aan Maastricht toegevoegd, waarin de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld vervagen. Een ‘parallelle’ dimensie van Maastricht wordt verbonden met de ‘echte’ wereld. Dat werkt met Augmented reality en Geolocatie-tracking. Augmented Reality (aangevulde realiteit of AR) is een live, direct beeld van de werkelijkheid, waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Geolocatie verwijst naar de technologie die een geografische locatie kan identificeren.

De kunstwerken in de stad zijn modern, heel divers, kleurrijk en verrassend. Soms wordt er gewerkt met tekst, soms met geluid, maar altijd zijn ze driedimensionaal en kun je er omheen en doorheen bewegen. Zo kan het zijn dat je er ineens middenin staat. Kunst ‘in your face’ dus, zo dichtbij kwam je in een museum nog nooit. En toch kan alles op veilige afstand. Er is gezorgd voor een goed verspreide ligging over meer dan 20 locaties in en rondom het centrum van Maastricht, de kunstwerken zijn vanaf een meter of 20 rondom de ‘geolocatie’ te zien en kunnen van alle kanten bekeken worden.

Eenmaal gedownload, kan de app elke dag opnieuw gebruikt worden en kunnen de werken dus ook verspreid in de tijd ontdekt worden. De app geeft een melding als je in de buurt van een van de kunstwerken bent. Meer informatie over het werk is te vinden op deze site of achter de info-knop in de app. Historie en traditie worden op een innovatieve manier verweven met hedendaagse kunst. Zo wordt Maastricht via je mobiel getransformeerd tot een innovatieve en digitale kunststad. Cobble helpt om Maastricht buiten de gebaande paden te verkennen, op een veilige manier. Het is het medium van de toekomst en door hiermee loopt Maastricht voor op andere steden.

Aan de eerste editie werkten de volgende kunstenaars mee:

 

  • Tom Luyten (België)
  • Predrag Koncar (Nederland)
  • Filip Roca (Spanje)
  • Jerome Hendriks (Nederland)
  • Mariusz Slawinski (Nederland)
  • Novak Cuic (Servië)
  • H2O Sonic (Nederland)
  • Diana Voestermans (Nederland)

Download de app voor jouw favoriete device.