Predrag Koncar

1974, Joegoslavië. Struqtlab. koncar.nl

Predrag is crossmediaal (beeldend) kunstenaar en woont en werkt in Nederland. Hij maakt gebruik van een groot scala aan media en technieken (schilderen, tekenen, prentkunst, installaties, beeldhouwkunst, poëzie en microverhalen). Hij maakt meestal kunstwerken die grenzen overschrijden, projectiemapping, digitale kunst, augmented en virtual reality, maar schildert ook actief en exposeert. Zijn werk werd getoond op vele internationale tentoonstellingen. Zijn schilderij ‘Threshold’ won de ArtSlant Prize Showcase in de categorie Abstract.

Hij is lid van de raad van bestuur van de nationale kunstvereniging van Servië, actief in de kunstwereld en vooral erkend voor zijn onderzoek naar kunstmatige intelligentie in de kunst. Zijn artistiek onderzoek is gericht op de invloed van technologie op onze individuele en collectieve identiteit, en op onze huidige en toekomstige culturele context.

Vorig jaar publiceerde hij een serie kunstwerken ‘Anthropos’ en een bijbehorend boek. Het hele project was het resultaat van een samenwerking tussen hem en kunstmatige intelligentie.

Momenteel wordt deze interesse weerspiegeld in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie als creatieve agent en de mogelijkheid van een gezamenlijk creatief proces waarbij mens en artificial intelligence betrokken zijn. Bovendien gebruikt hij de spanning tussen het materiële en het virtuele als platform voor het fenomenologische discours over materialiteit-potentialiteit (object-idee).

“The artworks of Cobble are here for the contrast, to put the accent on the ‘dual’ nature of Maastricht: tradition and innovation.”

– Predrag Koncar